JAC De Kempen

U bent hier

Onderdak

Soms kan het moeilijk zijn om thuis te blijven wonen door spanningen, aanhoudende ruzies, persoonlijke moeilijkheden,... In eerste instantie kan je over deze dingen (en meer) praten bij het JAC in je buurt. We luisteren naar je verhaal en bekijken samen wat we voor jou kunnen doen. Wanneer we geen oplossing kunnen vinden in een gesprek zoeken we naar andere opties. Eén van deze opties is opvang in een dienst voor verblijf met integrale begeleiding ook wel De Goede Plek genaamd.


Wat is het?

De Goede Plek is een onderdeel van het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Het is een opvangcentrum voor jongens en meisjes van 18 tot 25.

De Goede Plek biedt een tijdelijk verblijf aan, met individuele en groepsbegeleiding. Tijdens een verblijf wordt er, samen met een persoonlijke begeleider, gewerkt naar een vaste oplossing en huisvesting. Daarnaast wordt er gewerkt aan praktische én niet-materiële zaken, bijvoorbeeld: invullen van je vrije tijd (werk of school), informatie over je rechten als jongere, werken aan je zelfbeeld, werken aan je toekomst,...


Hoe werkt het?

Wanneer je een plaats krijgt in het opvangcentrum kan je aan de slag gaan. Je krijgt een eigen kamer en kan gebruikmaken van de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, badkamer, wasgelegenheden). Op die manier leer je zelfstandig wonen, maar leer je ook van elkaar.

Je kan ook leren van de begeleiding die in het huis aanwezig is. Zij zorgen voor een goede gang van zaken en helpen je met al je vragen.


Hoeveel bedraagt de kostprijs?

Een verblijf in De Goede Plek is niet gratis. Je betaalt een dagprijs voor het verblijf (25 euro). Als je het moeilijk vindt om deze prijs te betalen, kan je hulp vragen aan het OCMW om je te helpen. Je begeleiding kan je hierbij helpen. Deze begeleiding is gratis.


Hoe kan ik hier terecht?

Spreekt dit alles jou aan en zou je graag meer informatie hebben? Dan kan je binnenspringen bij een JAC in je buurt of het algemeen onthaal van het CAW. Een begeleider beluistert jouw verhaal en kan je aanmelden bij de Goede Plek, als dit de beste optie is voor jou (en jij hier volledig achter staat).

Wanneer er een kamer vrijkomt, kan je starten in De Goede Plek.