JAC De Kempen

U bent hier

Crisis

Loopt het thuis behoorlijk mis? Dan is het risico groot dat, wanneer er niks verandert, het erg moeilijk wordt om als gezin samen te blijven. Er wordt misschien wel gezegd dat je niet langer thuis kan blijven wonen. Of misschien heb jij zelf wel vaker gedacht om weg te lopen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Blijf er niet alleen mee zitten

Zwijg er niet over. Wanneer je als jongere zelf slachtoffer of getuige bent van geweld dan heb je het recht om jezelf te beschermen. Het is belangrijk om hulp te zoeken, er niet alleen mee te blijven.

Misschien vinden één van je ouders de situatie zelf niet houdbaar en zoeken zij hulp in deze crisissituatie.

Als jongere zoek je best contact met een volwassene die je vertrouwt:  een jeugdwerker, leerkracht, iemand van het CLB of een JAC-medewerker. Hij of zij kan mee zoeken naar een oplossing.

Een oplossing kan zijn om naar de politie te bellen, als je in een levensbedreigende situatie zit op het nummer 101.

Als je dringend medische hulp nodig hebt, kan je bellen naar het alarmnummer 112.

Heb je vooral behoefte aan een luisterend oor, dan kan je dag en nacht anoniem telefonisch contact opnemen met Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan Tele-onthaal ook via chat bereiken: elke avond van de week en op woensdagnamiddag.

Tussen 16 en 22 uur kan je dagelijks ook terecht bij Awel, de kinder- en jongerentelefoon, op het nummer 102.

Het crisismeldpunt: kans tot verandering

Elke  hulp- of dienstverlener (huisarts, politie, leerkracht, jeugdwerker, straathoekwerker) die in contact komt met een kind of jongere in een crisissituatie, kan op het crisismeldpunt terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Als jongere in een noodsituatie is het dus erg belangrijk dat je de stap zet naar een volwassene.

Op dit crisismeldpunt wordt samen met deze volwassene de situatie besproken en wordt advies gegeven welke verdere stappen jij als jongere of het hele gezin kan zetten, bijvoorbeeld crisisopvang, crisisinterventie of crisisbegeleiding.